Nieuws

De lancering van nieuwe bestrijdingsproducten voor mollen, verwijzingen naar interviews over mollen in magazines en radio, nieuwe onderzoeksresultaten en andere leuke mollen-aankondigingen vindt u in deze rubriek.

Ook leuke of interessante nieuwtjes of bijzonderheden te melden? Stuur ons een mailtje!


AUTEUR BOEK ‘MOLLEN’ OP KLOKHUIS-TV
De mol is een ondergronds roofdier. Hij kan in z’n jacht op ondergrondse diertjes als regenwormen en kevers wel 200 meter gang graven. Maurice laat samen met tuinarchitect en mollendeskundige Roeland zien hoe je mollen uit de tuin kunt weren zonder ze dood te maken.
Bekijk aflevering hier
klokhuis mollenvangers

 

WEG MET DE MOLLEN
Mollen, wat doe je er aan? Toine de Keijzer Tuintechniek in Dreumel heeft een machine ontworpen waardoor molshopen tot het verleden behoren.
“We voegen bij de benzine een speciaal mengsel. Dit spuiten we achterin de verbrandingsruimte. Zo ontstaan er onvolledig verbrande uitlaatgassen, die in de mollengang worden geblazen. De mol valt hierdoor in slaap en gaat uiteindelijk dood”, legt eigenaar Toine de Keijzer uit. Lees meer…
image-5291581


MOLLEN EN WATERVREES
Tot frustratie van de liefhebbers van het vlakke gazon zijn de mollen dezer dagen opvallend actief. Maar waar komt die opstoot van werkijver zo plots vandaan? Van het stijgend water, zo blijkt.
Over het algemeen zijn er elk jaar twee perioden waarin er opvallend veel molshopen verschijnen: aan het begin van de zomer en nu, in de winter. In het eerste geval wordt de verhoogde activiteit veroorzaakt door jonge mollen die het nest van hun moeder verlaten en dus op zoek moeten naar een eigen territorium. Lees meer…
mollen water


WATERSCHAP TEGEN MOLLEN
Het afgelopen half jaar heeft Hollandse Delta alle waterkerende dijken gecontroleerd op mollen. De gemiddelde vangst was 9 mollen per kilometer dijk.
De gangenstelsels en holen van mollen, konijnen en ratten tasten de veiligheid van de dijken aan. Een mol kan gangen graven met een snelheid van 12 tot 15 meter per uur. Lees meer…
mollen vangen


MOLLEN HOUDEN SUCCESRIJKE PARTY
Scaldis kent zijn konijnen, Sikopi “kende” zijn molshopen, en ook Voorwaarts kent die kleine poeslieve grondgravertjes, de mollen de Talpa Europaea. Een mollenplaag kan je tuin of sportveld omwoelen tot een maanlandschap. Menig sporter verzwikte, of brak er zijn enkels mee. Lees meer…

Image processed by CodeCarvings Piczard ### FREE Community Edition ### on 2015-02-22 17:36:48Z | |


GENIALE GRAVERS
Ze leven ondergronds, worden extreem oud en krijgen geen kanker. De bizarre biologie van de mollen en molratten begint aandacht te trekken. Een overzicht van de huidige onderzoeken die lopen en inzichten die men tot op heden ontwikkelde. Lees meer…
mollenbestrijding yes

 

DEENSE MOLLEN ALS ARCHEOLOGEN
In het noorden van Denemarken worden mollen ingezet door een museum om te helpen meegraven op archeologische plekken. Dit bericht BBC News.
In eerste instantie dacht iedereen dat het een grap was van het Viborg Museum, zo meldt een plaatselijke krant in Kopenhagen, The Copenhagen PostLees meer…
deense mollen


MOLLEN VROEG EN TALRIJK DIT NAJAAR

Ieder najaar worden tal van tuinen ontsierd door molshopen, maar dit jaar zijn die beestjes er wel erg vroeg bij.
Door het warme voorjaar konden de mollenjongen bij comfortabele temperaturen opgroeien. De daaropvolgende natte zomer bracht veel regenwormen met zich mee, hun geliefkoosde voedsel. Gevolg: veel mollen hebben…

,

REPORTAGE ATV OVER “DE GROTE OPMARS VAN MOLLEN DIT JAAR”
Mollen zouden het dit jaar bonter maken dan ooit in de Antwerpse graslanden. Samen met een professionele mollenvanger en een mollenexpert, de auteur van het boek ‘Mollen’, gaat ATV op zoek naar het hoe en waarom achter het dier. Waarom steekt een mol nu overal zijn kop op en hoe leeft het dier? Hoe kan je het dier verjagen?

 

MOLLEN HEBBEN ZESDE VINGER DOOR TEVEEL AAN TESTOSTERON
Mollen hebben vijf lange vingers, die vrij dicht tegen elkaar zitten. Daarbij komt dat de gravende diertjes ook nog een duimpje hebben. Een vinger te veel dus?
Wetenschappers duiden dit aan met de term ‘hexadactylie’. De afwijking komt nu en dan wel eens voor bij mensen of bij andere zoogdieren, maar bij mollen lijkt het een constante. Lees meer…

 

AUTEUR BOEK ‘MOLLEN’ TE GAST BIJ VARA TV
De mol leidt een solitair bestaan. Alleen in de paartijd vormen ze paartjes. Omdat hun territoria kunnen overlappen, communiceren mollen met elkaar door middel van geuren en geluiden. Veel mensen denken dat de mol blind is, maar dat is niet zo. Een mol kan enkel heel slecht zien. Zijn ogen zijn zo klein als speldenknopjes en zijn vacht zit ervoor. Bekijk de aflevering.

 

OP STAP MET EEN PROFESSIONELE MOLLENVANGER
Een enthousiaste professionele mollenvanger legt uit hoe hij mollen vangt, geeft heel wat nuttige tips en telt, op het einde van de dag, zijn buit. Een boeiende reportage! Bekijk de video hier…

mollen

 

MOLLEN BESTRIJDEN MET DE GROTE MIDDELEN
reportage Radio 1 – Peeters & Pichal actua-programma
Een luisteraar stootte op een bijzonder efficiënt bestrijdingsmiddel voor mollen. ‘Het doodt alle leven tot op een diepte van 30 cm ‘, vertelde een handelaar. Peeters & Pichal gingen op zoek naar het goedje en vonden een uiterst giftig bestrijdingsmiddel in de winkel… herbeluister hier

 

REPORTAGE VOLT MOLLEN
Voor het Eén-programma VOLT ging presentator Kobe Ilsen op zoek naar het meest geschikte middel om de invasie van mollen in de tuin te kenteren. Samen met een mollenvanger trekt hij op onderzoek uit. Een zeer leerrijke reportage voor wie meer over het dier te weten wil komen!

 

MOLLEN MOLESTEREN SPEELVELDEN STADSHAGEN
Jongens lopen verloren tussen de mollenhopen. Voetballen zit er niet echt in.
Het is de beestjes niet kwalijk te nemen na zo’n barre winter met stijfbevroren grond. Maar de gangenstelsels die de beesten graven met de daarbij behorende mollenhopen zorgen bij menig kinderen voor hoofdbrekens. Complete velden in Stadshagen worden momenteel door de ijverige diertjes omgewoeld, met als gevolg dat voetballen een stuk uitdagender wordt. Zoals op de foto’s bij het Twistvlietpad. Lees meer…

 

MANNEN MET EEN TERRITORIUM ZO GROOT ALS EEN VOETBALVELD
De territoria van vrouwelijke mollen zijn circa 0,2 hectare groot en die van mannetjes 0,3 hectare. In het paarseizoen vergroten mannelijke mollen hun territorium echter tot 0,7 hectarea, wat ongeveer even groot is als een gemiddeld voetbalveld.
Een territorium is een leefgebied van een dier waaruit soortgenoten veelal worden geweerd. Ook de mol duldt geen soortgenoten binnen zijn territorium, welk bestaat uit horizontale en verticale pijpen (mollengangen), een burcht en diverse voorraadkamers. Lees meer…

 

KALKBEMESTING IN DE TUIN: WAT HEBBEN MOLLEN ERMEE GEMEEN?
Ooit gehoord van een meststof die goed is voor het milieu en meteen de mollen uit je gazon weghoudt? Welnee wellicht, maar dat kan met kalkcyanamide. Het is geen trucje of geheim, maar gewoon een weetje van vroeger. Met kalkcyanamide spaar je meteen een hoop centen uit. Je brengt kalk aan, meteen ook stikstof, je remt het mos en je weert de mollen uit je gazon. Dit laatste is nauwelijks bekend maar daar doen we meteen wat aan. Lees meer…

,

MOLLENVANGER VANGT WIT-ORANJE MOL
Mollenvanger Allard Westra uit Marum heeft deze week een opmerkelijke vangst gedaan: in één van zijn mollenvallen trof hij een wit-oranje exemplaar aan. Westra vond het beestje in een val in Peize. Het is een uniek exemplaar voor de mollenvanger, die het beestje op wil laten zetten. Totdat dit mogelijk is bewaart hij het dode beestje voorlopig thuis in de vriezer, tussen de patatten en de pizza’s. Bekijk het videofragment…

,

DE MOLLEN KOMEN NAAR BOVEN
Het wordt lente, dus in de natuur is veel te zien. Zingende vogels, krokussen en… molshopen! Kijk maar eens in een weiland of in het park.
De meeste mensen letten alleen op mollen als die een pas gemaaid gazon ‘gemold’ hebben. Dan worden ze chagrijnig en komen ze met de mollenklem. Jammer, want mollen zijn bijzondere dieren. Elke mol leeft in zijn eigen gangenstelsel. Je ziet alleen een paar molshopen, maar dat gangenstelsel kan wel 250 meter lang zijn. Lees meer…

.

MOLLENVANGER VANGT VIERHONDERDSTE MOL
Hij moest het nodige geduld opbrengen, maar vorige week was het dan zover, Willy Hak (72) ving zijn vierhonderdste mol op het voetbalveld van voorheen EWV uit Eck en Wiel, het tegenwoordige MEC’07. Hak had gehoopt nummer vierhonderd in december al te vangen maar de langdurige vorstperiode gooide spreekwoordelijk roet in het eten…   Lees meer…

.

DE WETTERHOUN ALS MOLLENVANGER
Het mollenvangen is een van de meest bekende gebruiksfuncties van de wetterhoun. Volgens de deskundigen Roel van der Heide uit Akkrum en Sjoerd Riemersma (rechts op foto) uit Bolsward is de wetterhoun net zo goed in staat een mol te vangen als een stabij. Aangezien het niet toegestaan was de mollenvelletjes te ‘exporteren’, werden de velletjes in het frame onder het zadel van de fiets verstopt. Lees meer…

 

DE HANDIGE ZESDE VINGER VAN DE MOL
Mollen hebben naast de gebruikelijke vijf vingers een extra ‘pseudovinger’, die zich vlak naast hun duim bevindt. Daarin zijn ze niet uniek. Ook de reuzenpanda heeft een extra duim. Hoewel huidige landdieren standaard vijf vingers hebben aan elke poot, was dit… Lees meer…

zesde vinger mollen

.

KAT OP MOLLENJACHT
Vele katten, vooral zij die op het platteland wonen en de mogelijkheid krijgen om buiten te jagen, zijn experts in het vangen van ongedierte. Je ziet ze frequent urenlang de wacht houden in de buurt van molshopen. Katten eten mollen niet op, maar dragen ze tot aan de voordeur als een trofee. Bekijk deze video: een kat ligt op de loer om de mollenprooi aan te vallen.

 

CURSUS MOLLENVANGEN TREKT BREED GEZELSCHAP
Een cursus mollenvanger is een gat in de markt. Initiatiefnemer Peter Matter (43) zou het zelf niet zo omschrijven. Maar dat er behoefte is aan goede uitleg en informatie over het vangen van mollen blijkt wel. De cursussen die Matter geeft zitten bijna altijd vol. Zo ook afgelopen zaterdag in Erica. Lees meer…

.

DE MOLLENVANGER VAN HARMELEN IN LEIDSCHE RIJN
“We hadden last van een mol in de tuin. Wat op zich vrij grappig is, want het is natuurlijk onbegonnen werk voor hem om doorheen ons kunstgras te graven. Maar de mol groef braaf langs de rand van de vijver, langs de schuur onder de vlonder door, naar de lavendel en…” Lees meer…

.

MOLSHOPEN TELLEN BELANGRIJK VOOR DRENTSE ZOOGDIERENATLAS
Onlangs is het project Zoogdieratlas.nl in Drenthe van start gegaan. Hierin worden alle in het wild levende zoogdieren in Drenthe in kaart gebracht. Ook waarnemingen van molshopen zijn zeer waardevol voor de atlas. Iedereen kent ze wel, de aarden bulten in tuinen, weilanden maar ook in stadsparken en middenbermen van wegen. Lees meer…

.

“MOLLEN VANGEN MOET JE LEREN”
Ghisleen Pauwels uit Kaprijke houdt er wel een heel bijzondere hobby op na. De man vangt jaarlijks vele honderden mollen. Tijdens de bijna tien jaar dat hij bezig is, kliste hij slechts één wit exemplaar.  ‘Het is er eentje om te koesteren’, vertelt de man. ‘Ik heb hem netjes opgezet en nu staat hij in de woonkamer op een tafeltje. Ik heb er maar eentje gevangen. Het gros is zwart natuurlijk. Af en toe heb je ook wel eens een grijs exemplaar. Maar ook die zijn zeldzaam.’ Lees meer…

.

BOEK MOLLEN BESTSELLER
Uitgeverij Tirion, die het boek ‘Mollen’, sinds november 2008 op de markt bracht, spreekt na een jaar van een succesverkoop en denkt aan een herdruk. Dat is te danken aan de grote positieve media-aandacht die het boek inmiddels kreeg in België en Nederland. Heel wat mensen die met mollen geplaagd zitten, maar ook natuurliefhebbers en wetenschappers, beschrijven het boek als ‘een onmisbaar naslagwerk’. Meer info op mollen.org/boek-mollen

.

NATUURPUNT HOUDT EERSTE ZOOGDIERENTELLING
Tijdens het weekend van 17-18 oktober organiseert Natuurpunt het eerste Vlaamse zoogdierentelweekend. Zoogdieren zoals mollen zitten overal, maar zijn moeilijker waar te nemen dan vogels of vlinders, en daardoor is hun verspreiding vaak onvoldoende gekend. Daarom doet Natuurpunt een oproep aan het brede publiek om mee uit te kijken naar zoogdieren. Zoogdiersoorten verraden hun aanwezigheid door hun sporen (denk maar aan een molshoop, een egelkeutel of een afgeknaagde hazelnoot). Ook via vondsten van verkeersslachtoffers of via prooien die poeslief achterlaat aan de achterdeur komen we te weten welke zoogdieren er zitten. (bron)

.

WAAROM IN ENGELAND MOLLENKADAVERS AAN PRIKKELDRAAD?
Het is een nogal gruwelijk en angstaanjagend tafereel: Engelse mollenvangers die hun rottende mollenvangst in rijtjes op prikkeldraad spelden. Waarom ze deze eeuwenoude gewoonte nog steeds toepassen is voor velen een groot vraagteken. Men lijkt te willen spotten met de dood van het dier of te willen pronken met het aantal gevangen mollen… lees meer…

.

REIGER HAPT EN SLIKT MOL WEG
Een heel bijzondere natuurobservatie op foto vastgelegd… bron

.

DISCUSSIE OVER OBSERVATIES VAN GEVELDE MOLLEN
“Eind juni word ik op een zondagmorgen gebeld door een mevrouw, die zojuist tijdens een
ochtendwandeling vijf dode mollen heeft gevonden in het Balijbos en het Krekengebied
tussen Pijnacker en Delft. De mollen lagen verspreid over drie verschillende plekken en ze
zagen er onbeschadigd uit, alhoewel enkele diertjes een beetje bloed aan de neus hadden.
Waarom lagen deze mollen boven de grond en wat zou de doodsoorzaak kunnen zijn?” Lees meer…

.

COLUMN MAX, MOLLENVANGER
“Mijn grootvader van vaderszijde ving mollen, mijn vader ving mollen en ik, tja, ik ving ook mollen. Genetische overerving noemen ze dat. Mollenmoord met voorbedachten rade. Omdat ‘t niet anders kon. Wie niet ving, zou ook niet eten. In elk geval niet uit de eigen (groenten)tuin, zoals in het geval van m’n opa…” lees meer…

.

BENNEKOMMERS VANGEN WITTE MOL
Wim van Ommeren heeft met zijn vader zaterdag een witte mol gevangen. De familie heeft een boerderij op het Harnsedijkje in Bennekom. Vader Van Ommeren heeft zijn leven al veel mollen gevangen, maar nog nooit een witte. ,,Dit is uniek”, zegt hij. Dit wordt bevestigd door Henk van Paassen van de IVN Ede-Wageningen. ,,Ik woonde vroeger op een boerderij en daar heb ik veel mollen gezien, maar geen witte.” Volgens hem betreft het een albinomol. Albino’s komen wel vaker voor in de natuur. ,,Ik heb zelf een half witte mus in de tuin”, aldus Van Paassen. (bron)

.

OUDE MOLLENVANGER GAAT OP MOLLENSPEURTOCHT EN DEELT ZIJN KENNIS

.

KARTOGRAFISCHE WEERGAVE MOLLENPOPULATIE IN NEDERLAND

.
LEIDT EVOLUTIE TOT GROTERE COMPLEXITEIT? NIET BIJ MOLLEN!

De vaststelling dat evolutie in veel gevallen heeft geleid tot complexe organismen is de oorzaak van het misverstand dat evolutie ene progressief proces is waarbij steeds ‘hogere’ en betere levensvormen ontstaan. In werkelijkheid is dat anders: de evolutie volgt een vertakte boomstructuur, waarbij verschillende soorten naast elkaar tegelijk in verschillende richtingen evolueren. Bovendien zijn er heel wat voorbeelden te vinden van veranderingen die leiden tot een verminderde complexiteit. De mol is daar één van. Hij heeft erg kleine en slechte ogen ontwikkeld. De energie die hij stopt in de ontwikkeling van (nutteloze) ogen investeren ze in eigenschappen die bruikbaar zijn onder de grond, zoals de reuk- en tastzin. (uit GVA)

.

MOL HELPT TROUWRING NA 25 JAAR TERUGVINDEN
Marleen Buyens ontdekte maandag in de tuin van haar ouderlijk huis in Nieuwmoer, bij Kalmthout, de trouwring die haar zus May er 25 jaar geleden verloor. “Plots zag ik iets blinken op een van de molshopen.”
“Vorig weekend maakte ik me nog druk omdat er misschien wel 25 molshopen in onze tuin liggen, en vroeg ik mijn broer of hij een goede oplossing kende”, vertelt Marleen Buyens. “Toen ik maandagvoormiddag de schapen in de wei achter ons ouderlijk huis eten ging geven, zag ik plots iets blinken bovenop een van de molshopen. Het was een gouden ring. Ik legde niet meteen de link met mijn zus omdat ik eigenlijk niet wist dat zij 25 jaar geleden haar trouwring verloor. Maar het opschrift ‘Guy en May’ maakte alles duidelijk.” Lees meer…

.

ZOOGDIERENATLAS REKENT OP UW HULP!
Elke winter vallen de grote hoeveelheden molshopen op maar zeker nu, na de wat stevigere vorstperiodes, is dat het geval. Iedereen kent ze wel, de aarden bulten in tuinen, weilanden, uiterwaarden maar ook in stadsparken en middenbermen van wegen.
We roepen iedereen molshopen door te geven op Zoogdieratlas.nl zodat er straks voor deze soort veel kilometerhokken gevuld zijn! Lees meer…

.

RADIOPROGRAMMA ‘VROEGE VOGELS’ VARA
De laatste tijd zien we ze weer overal: molshopen. Dit tot ongenoegen van boeren, tuiniers en landeigenaars. Hoe dan ook, de wegen van de mol zijn ondoorgrondelijk. Samen met de Belgische tuinarchitect en mollendeskundige Roeland Vranckx gaat Vroege Vogels op zoek naar molshopen bij het Capitool. Verder vertelt de auteur over hoe u de mollen te slim af kunt zijn. Klik en beluister

.

MODELVLIEGCLUB EUROPOORT IN MOEILIJKHEDEN
“Door de vele molshopen die momenteel het veld innemen is het stijgen en landen erg lastig geworden. We willen de mollen zaterdag 14 februari van ons veld proberen te verjagen op een natuurlijke en diervriendelijke manier. Hiervoor hebben we uiteraard de steun van al onze leden nodig om de hopen netjes glad te maken en in de molsgangen stinkende mollen geurbollen te plaatsen. Hopelijk zullen de mollen dan een andere lokatie gaan zoeken om wormpjes te vangen.” aldus het bestuurslid. (bron)

 

WAAROM ZIJN ER MOMENTEEL ZOVEEL MOLSHOPEN?
Volgens mollenvanger Frans Schepens uit Best duiken molshopen het hele jaar door op en is dat niet gebonden aan een bepaald jaargetijde. „Een mol graaft verschillende gangen, die wel kilometerslang kunnen zijn. Die monden uit in de burcht, een centrale ruimte waar de jongen worden geboren”, vertelt Schepens. Lees meer…

.

BELANG VAN LIMBURG OVER MOLLEN IN 1920
In Het Belang van Limburg verscheen op 25 januari 1920 volgend artikel over het enthousiasme waarmee inwoners van Kermpt en omstreken mollen vangen. De journalist werpt zich op als natuurbeschermer. Hij waarschuwt de Kermptenaars dat je niet ongestraft mollen vangt: het zijn ‘nuttige medehelpers’ voor de boer!
De journalist roept de gemeentebesturen op snel beschermende maatregelen te nemen… Lees meer…

 

ORIGINELE WEBSITE MOLLENVANGER
Er zijn mollenvangers die graag op een zeer originele manier hun diensten presenteren. Eric Alkemade, die zichzelf graag ‘Monsieur Taupe‘ noemt, is zo iemand. De professionele mollenvanger promoot op zeer aparte wijze, met behulp van een ludieke videoboodschap, zijn ambacht. Kijk op monsieur-taupe.be

 

MOLSHOPEN ZORGEN VOOR OVERLAST IN BERMEN HEUSDEN
Tegenover tankstation Tausch aan de Spoorlaan in Drunen hebben mollen flink huisgehouden. In de gemeente Heusden zorgen mollen voor veel overlast. Nu de vorst uit de grond is, komen de mollen massaal naar boven gekropen en maken ze grote molshopen in het gras. Lees meer…

 

MOLLENDYNAMIET
Een knappe en grappige website voor een gruwelijk tuig van Franse origine: de ‘Detaupeur’ of het ‘Mollendynamiet’. U vindt er allerlei raadgevingen terug die de werking van het apparaat beschrijven (lees: goedpraten), alsook informatie omtrent het ontstaan van het toestel. Het gebruik van het toestel is ethisch onverantwoord.

.

‘INNOVATIEF’ AFWEERMIDDEL TEGEN MOLLEN
Een lezer van Waaskrant uit Bonheiden kent een middel kent om mollen uit de tuin te houden. “Het is een middeltje dat komt uit de meest persoonlijke kantjes van ons mens zijn: urineren! Als je dat kunststukje in het putteke van een molshoop kunt mikken, de urine bedoel ik, dan ‘denken’ de mollen dat er al een ander beest in de geburen zit en vluchten ze naar… de geburen”, aldus de inventieve man. (bron)

 

MOL SLECHTZIEND DOOR GENETISCHE AFWIJKING
Mollen zijn slechtziend doordat zij een genetische afwijking hebben. De ontwikkeling van ooglenzen stopt al als een mol nog een embryo is. Dat concluderen biologen in een gepubliceerd onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift BMC Biology.
De onderzoekers, twee Spanjaarden en een Brit, concluderen dat twee genen van mollen elkaar tegenwerken. Andere genen gedragen zich abnormaal, waardoor de cellen die het oog moeten vormen nooit kunnen uitgroeien tot een goed werkend oog. Tot op heden werd aangenomen dat mollen geboren worden met normale ogen, die door een leven onder de grond en in het donker achteruitgaan. (www.nu.nl)

.

‘’MOLLEN ZIJN ARCHEOLOGEN”
Met hun brede graafpoten nemen mollen regelmatig potscherven, vuurstenen of puinresten mee naar boven. Een archeoloog bekijkt daarom eerst een molshoop om te bepalen of een plek de moeite waard is. Aan de andere kant verstoort het graafwerk van vele generaties mollen de gelaagdheid van de bodem. (vroegevogels.vara.nl)

.

MOLLENPLAAG IN SPORTZONE RONSE
De sportzone wordt geteisterd door een molleninvasie. Voor de bestrijding van de mollenplaag neemt Ronse de firma A. Tac uit Ruiselede onder de arm. Die gaat gedurende een jaar de mollen te lijf op de vijf voetbalvelden en de omliggende groenzone. Prijs: 3.146 euro. Lees meer…

 

MOLLEN OP KERKHOF IN MERKSEM
Districtsraadslid Jef Wouters (CD&V) merkte op dat er nogal wat molshopen liggen op het kerkhof. Zijn partijgenote en districtsschepen Sonja De Meyer merkte op dat hieraan helaas niets te doen is. ‘Ik heb me goed geïnformeerd. Mollen zijn een beschermde diersoort. We moeten ermee leren leven’, aldus de districtsschepen. Lees meer…

 

“KIJK NU, EEN ROZE MOL!”
‘Ik schrok geen klein beetje toen ik mijn klem bovenhaalde. Daar zat verdorie een roze mol in. Nooit gezien.’ Mollenvanger Etienne Van Daele (68) wist niet wat hij zag. Hij heeft het diertje als herinnering laten opzetten.
‘Een mol ploegde mijn voortuin om en dus plaatste ik een ijzer’, vertelt Etienne. ‘Zoals meestal gebeurt, had ik snel prijs. Groot was mijn verwondering toen ik geen zwarte, maar een roze mol vond. Een witte mol is al uitzonderlijk – ik heb er zelf nog geen gezien – maar een roze albino, dat is pas zeldzaam. Navraag via de milieudienst en natuurverenigingen bevestigde die veronderstelling: in 2001 is in Nederland een roze mol gevangen maar dat is het dan ook. Daarom besliste ik om mijn roze exemplaar te laten opzetten. Ik kreeg het diertje zopas terug en het resultaat is voortreffelijk.’ Lees meer…

 

MOLLEN INSPIREREN INGENIEURS IN UK
Naast roofvogels, die de mens inspireerden om vliegtuigen te bouwen en aan te passen testen wetenschappers van de universiteit in Manchester nu ook een gravende robot op basis van een mol. De kunstrobot bootst exact dezelfde bewegingen na van een echte mol (Talpa Europaea): het mechanisme werkt quasi gelijkaardig als een mol die met zijn schopvormige poten of klauwen een ‘schoolslag’ uitvoert. “We hopen dat hij op een dag in staat is om doorheen puin en rommel te ‘zwemmen’ om overlevenden terug te vinden in rampsituaties”, aldus de teamcoach. De ingenieurs ontwierpen al prototypes van de mechanische mollen die kunnen graven, rollen en allerlei materialen langszij duwen. De robot kan net als een mol een immense laterale kracht voortbrengen. De onderzoekers hopen dat het toestel binnen twee jaar in realiteit kan worden ingezet als ‘search-and-rescue robot’. Bekijk het videofragment. (technology.newscientist.com)

.

PRACHTIGE VIDEOFRAMENTEN

.

RECEPT ONTDEKT TEGEN DE VALLENDE ZIEKTE OP BASIS VAN… EEN MOL
Dhr. George Vannuten, bezield door historisch archiefmateriaal, ontdekte de 19e eeuwse beschrijving van het preparaat in een oud medisch boek in het Gasthuismuseum te Geel (BE). De tekst omschrijft gedetailleerd de remedie tegen de vallende ziekte in Oud Nederlands: “Neempt eenen mol levende gevangen met het groeyen of wassen der maene en set hem levende in eenen nieuwen aerden pot met een scheeltië op, wel digt met wat deessem gestopt en stelt dat pottië met den levenden mol in eenen warmen hoven, 2, 3 a 4 rijsen tot den mol heel droog kan gepulveriseert worden, en tot poeder zijnde, neempt daer van dagelijks ook met het groeyen der maene eene priese, met water van linde bloeysel tot dat den mol in poeder geheel ingenomen is. Op dusdanige maniere is de volle gesontheijd of genesinge bevonden.” (Vang een mol levend bij wassende maan en steek hem in een nieuwe aardewerken pot. Dicht het scheel af met brooddeeg en zet de pot in een hete broodoven. Na een dag of vier is de mol droog genoeg om hem te vermalen. Dagelijks neem je poeder van de mol met een aftreksel van lindebloemen, wel altijd bij wassende maan, tot de mol volledig op is. Zo kan je volledig genezen.)

 

JURASSIC PARK ZAT VOL ZOOGDIEREN, WAARONDER MOLLEN
Alle hedendaagse zoogdieren stammen af van een primitief muisje. Tussen de dinosauriërs leefden primitieve bevers, mollen, vliegende eekhoorns, honden en muizen. Maar ze stierven allemaal uit, op een paar muizen na. De Abraham van de dieren is terecht: een primitief muisje is de stamvader van de huidige zoogdieren. Dat muisje, genaamd ‘beestje van Kielan’, leefde tussen 160 en 120 miljoen jaar geleden in de bomen en struiken van ‘Jurassic Park’ , het dierenrijk in het geologische tijdperk Jura. Het diertje kon kauwen en het baarde zijn jongen levend. Zowel alle buideldieren als alle dieren met een placenta komen uit de ‘muis’ voort. Lees meer…

 

DUITSER ELEKTROCUTEERT ZICHZELF TIJDENS MOLLENJACHT
Een bejaarde Duitser heeft zichzelf geëlektrocuteerd tijdens een poging om de mollen in zijn tuin te doden. De man wou een elektriciteitskabel gebruiken om de diertjes een lesje te leren. Dat meldt de Duitse politie.   De 63-jarige man werd dood teruggevonden in de tuin van zijn vakantiehuisje in Zingst. Volgens een politiewoordvoerder lag de gepensioneerde bouwvakker naast een elektriciteitskabel van 380 volt, die met ijzeren pinnen in de grond was geslagen. ,,Hoewel 380 volt genoeg is om een cementmixer van stroom te voorzien hebben de mollen het, aan de nieuwe molheuvels te zien, duidelijk overleefd”, zei de woordvoerder. ,,Het was alleszins een ongebruikelijke techniek om mollen te verjagen.” Lees meer…

 

DE UNDERGROUND EXTERMINATOR: OP Z’N AMERIKAANS…
De Underground Exterminator, enkel in de US te verkrijgen, is een nieuw toestel om mollen te bestrijden. De fabrikant keert zich af tegen de tuineigenaars die een hele waslijst aan schadelijke stoffen (kauwgom, rookbommen, amoniak, carbuur,…) in de grond deponeren om mollen te verjagen of verwonden. Het gebruik van de Exterminator zou dat overbodig maken, aldus de ‘uitvinder’. De Exterminator is een eenvoudig toestelletje waarmee men de auto-uitlaat kan verbinden met een tuinslang die men in een ondergrondse mollengang plaatst. Wanneer de automotor stationair draait, zullen mollen worden vergast met CO². Biologen zijn fel gekant tegen deze toepassing, en volkomen terecht vinden wij!

 

MOLLEN LEIDEN ARCHEOLOGEN NAAR ROMEINSE VILLA
Archeologen hebben in het Britse plaatsje Cotswold een belangrijke archeologische ontdekking gedaan dankzij de spitsvondige hulp van…mollen. De diertjes brachten er onderzoekers op het spoor van een Romeins-Britse villa uit de derde of vierde eeuw. Experts van het Channel 4 Team deden de ontdekking nadat Roger Box, een vroegere forensische archeoloog, hen vertelde over de Romeinse tegels uit mozaïek die de mollen in zijn tuin blootgelegd hadden. De man denkt dat de vondst evenveel succes zal kennen als de villa in Chedworth, die intussen uitgegroeid is tot een grote toeristische attractie. “Ik had de oorlog verklaard aan de mollen, maar nu moet ik mijn mening herzien. Ik beschouw de dierlijke amateurarcheologen aan de andere kant van de rivier nu als mijn vrienden.”

.

WITTE MOL GEVANGEN
In een tuin achter een woning aan de Wieren in Lutjegast werd een witte mol gevangen. De bewoners, Wim Veenstra en Sylvia Linker hadden al een dikke week last van het beestje. Sylvia zag hem zaterdagmiddag woelen en stak een schep in de grond. Toen ze daarna de grond omdraaide kwam de witte mol tevoorschijn. Omdat de mol nog leefde kreeg hij daarna met de schep nog een klap. Volgens Henk Gal, mollenvanger uit Boelenslaan, is een witte mol niet helemaal uniek, hij vangt er per jaar enkelen. De mol wordt binnenkort naar het Natuurmuseum in Leeuwarden gebracht. (bron: 112groningen.nl)

 

RADIOINTERVIEW
‘Inspecteur Decaluwé’ ontving de auteur van het boek ‘Mollen’. Hij zakte af naar de VRTstudio’s met een aantal drastische en minder drastische middeltjes tegen mollen. U kan het radio-interview hier herbeluisteren.

 

OP REIS MET MO-MO DE MOL
In het Nijmeegse Natuurmuseum kunnen kinderen op avontuur met Mo-Mo de Mol. Met een mijnwerkerslampje op het hoofd dwalen de bezoekertjes met hem door de ondergrondse gangen. Ze gaan op zoek naar wormpjes, net als een echte mol. Onderweg komen ze van alles tegen zoals hoopjes aarde, spelletjes en voel-, ruik- en kijkactiviteiten. Zo leren de kinderen over de vriendjes van de mol, onderaardse gangen, zand, stenen en het mollenleven. Deelname aan de mollenavonturen is mogelijk tot 4 januari 2009.

Mo-Mo de Mol

 

MOLLENVANGER VANGT GELD MAAR GEEN MOLLEN
In het Drentse Hoogeveen is een wel heel onbetrouwbare mollenvanger actief. Mollen kennen ze in Hoogeveen maar al te goed, maar de man die van deur tot deur gaat en een vast geldbedrag incasseert voor het een jaar lang molvrij houden van het erf blijft onbekend. Hij ontvangt bedragen van 50 tot 75€ maar komt echter nooit opdagen. Een slachtoffer getuigt: “Hij smeekte of we eerst wilden betalen, hij had een uitkering en had geen geld om mollenklemmen aan te kopen. Hij kwam zelfs per fiets!” Volgens De Telegraaf heeft de politie in Hoogeveen al vele klachten binnengekregen. Desondanks kan de politie nog niets uitrichten. ‘Voor hetzelfde geld is hij al lang met de noorderzon vertrokken, of op vakantie. Naar mol in België waarschijnlijk, of Moldavië” , zo grapt de politiewoordvoerder. (zibb.nl)

.

MOLLENPISTOOL
Met het mollenpistool kan men letterlijk mollen neerschieten, wanneer ze grond naar boven wroeten. Het is onbegrijpelijk dat men de verkoop van deze gevaarlijke toestellen toelaat. In Frankrijk wordt de zogenaamde Taupe Gun, vaak gebruikt. In andere landen wordt de toepassing gelukkig niet getolereerd.

 

ENGELSE MOLLENVANGER IN ZWART GAT
Peter Brown (foto) zit in zak en as sinds de Europese Unie twee jaar geleden het gebruik van chemische controlemiddelen voor ongediertebestrijding verbood. De EU liet het verbod ingaan nadat men niet kon staven dat het gebruik van chemische middelen het milieu geen schade aandoet. Peter Brown: ‘’Ik had 87 boerderijen in Lancashire waar ik grote percelen mollenvrij maakte door strychnine in de bodem te deponeren en mollen zo uit te roeien. De alternatieve methoden die door Europa worden opgelegd, zoals het plaatsen van klemmen en het gebruik van aluminiumfosfaat renderen in geen enkel opzicht en zijn tot drie maal duurder dan strychnine!” Mister Brown staakte inmiddels zijn activiteiten, klaagt de EU aan dat hij zijn kostwinning verloor en valt naar eigen zeggen ‘in een zwart gat’. (www.oldhamadvertiser.co.uk)

 

MOLLENSKELET TE KOOP
Niets te gek in Amerika! Op skullsunlimited.com kunt u schedels en skeletten van kleine zoogdieren en insectivoren aankopen. Ook de schedel van de mol biedt men er aan. Voor slechts 30 dollar is hij de uwe! Ook in België en Nederland zijn er zogenaamde taxidermisten die (huis)dieren, waaronder mollen, kunnen reconstrueren.

 

AUTEUR GUUS MARTENS OVER MOLLEN…
Het is weer raak in de voortuin: drie molshopen van vruchtbare, zwarte aarde door de dichte grasmat omhoog geduwd. Met een grote en kleine schop verwijder ik de aarde in een emmer en strooi die driftig over het tapijt van afgevallen dennennaalden uit. Lees verder…

 

MOOIE MOLLENFILMPJES

.

MOLLEN NIET LANGER BESCHERMD
De mol raakt zijn beschermde status kwijt. “Vanaf maart 2005 wordt het diertje weer volledig vrijgegeven”, meldt een woordvoerster van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. “Alleen jagen voor de lol blijft verboden.” Sinds 2002 stond de mol op een lijst van inheemse diersoorten die bescherming genoten. Bestrijding is voor boeren en particulieren officieel alleen mogelijk bij aantoonbare schade. “De mol komt erg veel voor.” (mollen.info)

 

LOOIEN VAN MOLLENHUIDEN
“Mollenvacht is een prima materiaal om bijvoorbeeld dubbing van te maken”, aldus een stoffenkenner . “Een aantal mollen die mijn gazon aan het mollen waren heb ik kunnen vangen met een klem. Mijn dochter vond zo’n dode mol zeer interessant. Ik beloofde haar om de eerstvolgende mol te villen en de huid te looien…” Lees meer…

 

MOLLEN VANGEN VOOR HET GOEDE DOEL
Thymen de Heer, een goedhartige man uit Harmelen zamelt geld in voor Roemenië. En dat doet hij op een hele originele manier: mollen vangen. Voor ieder graafdiertje dat hij vangt, vraagt hij slechts vijf euro aan het cliënteel. En dat geld stort hij integraal naar Roemenië… Hij vindt het belangrijk dat hij op die manier twee vliegen in één klap slaat: hij helpt mensen die met mollen geplaagd zitten uit de nood, en helpt de arme boeren in Roemenië. > bekijk video (RTV Utrecht)

.

SCHIPHOL EN MOLLEN
Luchthaven Schiphol zet bloembollen in om de vliegveiligheid te verhogen. In de velden rond de kop van de Polderbaan zijn bij wijze van proef bloembollen van narcissen en keizerskronen gepoot. Deze bloemen verspreiden een bepaalde geur, waar muizen en mollen niet van houden. Die muizen trekken weer roofvogels en reigers aan die een gevaar kunnen vormen voor startende en landende vliegtuigen. Schiphol hoopt dat muizen en mollen voortaan wegblijven langs de landingsbaan, waardoor ook reigers en roofvogels niet meer in die buurt rondvliegen. ,,Het is bekend dat dit werkt”, verklaarde een woordvoerster maandag. Vorig jaar waren er op de luchthaven drie vogelaanvaringen per 10.000 vluchten. Als de proef slaagt, komen er mogelijk ook bloembollen langs andere banen. (mollen.info)

 

MOLLEN, DE PALESTIJNEN VAN HET GAZON
“Gisteren werd ik opgeschrikt door een ontploffing in de tuin van de buren. Toen ik ging kijken zag ik mijn buurman rechtkrabbelen, zijn bril stond scheef op zijn neus. Hij had enige tijd geleden een soort bom ingegraven die ontploft als er een mol tegen loopt. Toen hij de bom aan het inspecteren was, is het ding ontploft. Mijn bezorgdheid voor mijn buurman begon plaats te maken voor verontwaardiging, maar omdat ik graag…” lees meer…

 

MOOIE MOLLENILLUSTRATIES

 

RODENATOR ZORGT VOOR COMMOTIE
De bestrijding van mollen en mogelijk ook van vossen en konijnen gebeurt vaak ‘illegaal’ door middel van een propaangasexplosie. De Dierenbescherming eist van landbouwminister Veerman, dat hij aan deze onwettige praktijken een halt toeroept. Het speciaal voor deze vorm van bestrijding vervaardige apparaat, de Rodenator, mag volgens de wet echter alleen gebruikt worden om woelratten te bestrijden. Met dit apparaat is men in staat om een brandbaar mengsel van propaangas en zuurstof in het door dieren gegraven gangenstelsel te laten lopen, om het daarna tot ontploffing te brengen. De onmiddellijke dood van de dieren volgt op de drukgolf die bij de explosie ontstaat.

meer info op http://binnenland.nieuws.nl/211381 en http://www.omroepbrabant.nl/news.aspx?id=60422

 

DIERENFRONT ORGANISEERT MOLLENTELLING
In Groot-Brittannië organiseerde men dit jaar een heuse nationale mollentelling. Men spoorde duizenden vrijwilligers aan om deel te nemen. De dierenorganisatie wil met de studie het negatieve imago van het dier tegengaan en de voordelen van mollen voor tuiniers en landbouwers in de kijker zetten. In de 19e eeuw was de mollenbontindustrie in GB big business: 13 miljoen vellen werden er jaarlijks verkocht. Men beweert dat de mollenpopulatie daarmee sterk is uitgeroeid. Specialisten beweren het tegendeel. Uiteraard zijn de deelnemers niet in staat om de (ondergronds levende) mollen te tellen. Dat is de reden waarom de molshopen geteld werden. Dit laat de organisatie toe om op te tekenen waar en op welke schaal mollen in het land voorkomen en een schatting te maken naar het aantal. Professionele mollenvangers vinden het tellen van molshopen allesbehalve een goede indicator om de hoeveelheid mollen in te schatten. (BBC News)

.

DE MOL, DIER VAN DE WEEK
Ook al jaagt de mol vele landbouwers en tuiniers de stuipen op het lijf, op de populaire animal-of-the-week.com-site werd de mol in januari 2008 uitgeroepen tot ‘het dier van de week’. De goede en intrigerende eigenschappen van het dier worden in de kijker geplaatst.

 

MOLLEN MASSAAL OP DE VLUCHT VOOR HOOG WATER
Groningse mollen zijn massaal op de vlucht geslagen voor de hoge grondwaterstand.
Door de extreme regenval van de afgelopen dagen is de bodem kletsnat. Mollen gaan daarom op zoek naar een droog plaatsje en hun speurtocht is goed te volgen via de molshopen in het landschap. In korte tijd zijn er duizenden verschenen.
Voor mollenvanger Matter uit Noordhorn zijn het daarom drukke tijden. Hoewel hij mollen prachtige zoogdieren vindt, hebben de meeste mensen ze liever niet in de tuin.

.

MOLLENPLAAG TEISTERT VELD VAN “FC DE KAMPIOENEN”
Pech voor FC De Kampioenen. Het veld van de ploeg – niet die van Boma en Xavier, wél die van de gelijknamige Maaslandse veteranenclub uit As – wordt immers geplaagd door een heuse mollenplaag.
“Ons veld ligt bijna halfvol met molshopen”, zucht Piet Gerits. De stichter-secretaris van De Kampioenen riep dinsdag zelfs de hulp in van onze Duizendpootpagina om hulp(middeltjes) te vragen. “Ik heb al een vijftiental telefoontjes gekregen. Sommige zelfs mét garantie op succes. Poedertjes, mottenbollen, één of ander apparaat… We gaan er al het mogelijke aan doen de plaag te verhelpen, want het was echt niet leuk meer. Ze hebben bijna overal hoopjes gemaakt, tot aan de kantine toe!” Lees meer…

 

BEWARE UNEVEN GROUND
‘Beware uneven ground due to mole activity’, lazen we op een bordje in een stedelijk park tijdens een trip doorheen Engeland.

.

MOLLEN PLAGEN GEULSCHE BOYS
Speler Bart Willems van de Geulsche Boys uit Geulle liep, op het met onzichtbare mollengangen getroffen veld, een ernstige enkelblessure op en afgelopen zondag werd het competitieduel tegen Valkenburgse boys wegens de mollenoverlast zelfs afgelast. Ernest Augustin is als districtconsul verantwoordelijk voor de voetbalvelden. Afgelopen week heeft hij de mollenplaag onderzocht. “Ik ben al veertig jaar consul, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. Op zeker twintig plaatsen zijn er onzichtbare gangen amper tien centimeter onder de grasmat gelegen, terwijl de oppervlakte er prima uitziet”, vertelt de consul. Hij ziet de enorme droogte van de afgelopen zomer als oorzaak van de mollenplaag. “De grond is hartstikke droog. Normaliter zitten mollengangen een halve meter diep. Door de droogte ontbreekt in de grond elke vorm van voedsel voor de mollen, daardoor zoeken de dieren hoger in de grond naar voedsel en komen dus ook hun gangen omhoog. Ik heb met gemeente Meerssen afspraken gemaakt om de problemen aan te pakken. In de gangen worden gassen gespoten om de dieren te verjagen en vergiftigen. De ontstane gaten worden opgevuld en het veld zal worden gerold. Volgende week is het veld weer bespeelbaar.” (dagblad De Limburger)

.

DIRK DRAULANS, BIOLOOG EN COLUMNIST, GEEFT AF
In Wordt Gevolgd stootten de makers op een mollenvanger. Hij ging voor de camera mollen vangen op het gazon van twee duidelijk dure dames, moeder en dochter veronderstel ik, maar ‘t was moeilijk te zeggen, want ze hadden hun leeftijd achter een laag make-up verborgen…lees verder

 

ORANJE MOLLEN
In Berlare in het Belgische Waasland leven oranje mollen. Kater Frittie deed de ontdekking en ving er maar liefst 7! In het Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel werden de mollen onderzocht. De onderzoekers waren heel opgetogen met Fritties vondsten, want oranje mollen zijn uitermate zeldzaam. Een mollenvanger uit Italië ving in zijn carrière al 36.000 mollen en slechts 23 daarvan waren niet grijszwart. Ook in Sint-Niklaas werd ooit eens een oranje mol gevangen. De oranje mollen zijn even groot als hun grijze broertjes. Oranje mollen leven niet lang aangezien ze te sterk opvallen voor roofdieren zoals de uil en vos. De diertjes werden tentoongesteld in het Museum voor Natuurwetenschappen te Brussel, België.

.

PRINSENPARK ROTTERDAM GEPLAAGD
Als gevolg van het zachte weer rukken mollen massaal op langs de sloot in het Prinsenpark in Rotterdam-Prinsenland. De beestjes zijn er bijzonder actief. Mollenvangers zijn al een week bezig ze te vangen. In nauwelijks een week tijd vingen ze 320 exemplaren in Prins Alexander. Een woordvoerder getuigd: “Dit jaar zijn er meer mollen, vanwege het zachte weer. Gevolg: zachte grond en veel wormen.” Faunabescherming Nederland is ronduit tegen het bestrijden van mollen: “Het vangen van mollen heeft geen enkele zin. Het is dweilen met de kraan open. Het is zonde dat de beesten op geen enkele manier worden beschermd. Dat dijken op instorten staan door het werk van mollen is onzin. Hoe diep graven die beestjes nou?!” (www.ad.nl)

.

“EERSTE WITTE MOL IN M’N CARIERE”
Mollenvanger Jozef De Coster uit Hansbeke, België, wreef zich zaterdagnamiddag twee keer in de ogen, toen hij in één van zijn vangijzers een witte mol aantrof. Het eerste witte exemplaar in zijn rijke carrière van mollenvanger, die ruim een halve eeuw overspant. ,,Ik wist dat witte mollen bestaan maar ik had er nog nooit één gezien”, zegt De Coster. Jozef wordt gevraagd van Ternat tot Gistel om de woelbeestjes uit de tuinen te weren. ,,Zelfs Graaf de Bousies schakelde mij onlangs nog in”, vertelt De Coster. “Al van sinds kort na de oorlog vang ik mollen. Toen kregen we vijf frank per exemplaar, want daar werden pelsen mantels van gemaakt. Negenhonderd velletjes hebben ze nodig voor één mantel. Zo verdienden we een zakcentje”, zegt De Coster. Door de jaren heen is Jef een echte specialist geworden. “Twee jaar geleden heb ik ook een roste mol gevangen. Dat is ook een zeldzaamheid”, gaat hij verder. (nieuwsblad.be)

 

MOLLENVANGER GEHULDIGD
Tjabren Uffen uit Middelstum heeft een zilveren medaille ontvangen uit handen van burgemeester Albert Rodenboog van de gemeente Loppersum. Uffen is al vanaf zijn veertiende mollenvanger. Landbouwgronden, en openbare terreinen, zoals voetbalvelden en begraafplaatsen, behoorden tot het werkgebied van Uffen. “Tot op de dag van vandaag is het aan hem te danken dat de begraafplaats van Middelstum en de plaatselijke voetbalvelden gevrijwaard blijven van molshopen”, aldus Roden-boog. Uffen presteerde het ooit om in een jaar tijd 1050 mollen te vangen. Vroeger werd de pels van de dieren gebruikt voor mantels, dassen en handschoenen, vooral vanwege de grote isolerende werking. (bron: Ommelander Courant)

 

GEDICHT DE MOLLENVANGER
Akker, border, vliegveld of dijk, allemaal zijn ze mollen rijk; en als u vindt: zo kan dat niet langer, bestelt u een flinke mollenvanger. Klemmen brengt zo’n man met zich mee en een groot mes, met het idee om de ritten open te snijden. Zijn klem beweert hij, laat ze niet lijden. Worm en larf, emelt en slak vreten zich te pletter. Hun gedikkedak laat landouwen verleppen. De mollenvanger zet u een hak. (bron)

 

1 DER GROOTSTE PLAGEN VR VOETBALCLUBS
In Olst hebben ze dit jaar weer last van molshopen op het voetbalveld. “Vorig jaar was het nog een veel groter probleem”, weet Overwetering-consul Frans Verwoolde. “Toen zaten ze in het doelgebied. Nu blijven ze netjes buiten de lijnen. We hebben al een bordje geplaatst; ‘tot hier en niet verder’. Maar of dat werkt…” (destentor.nl)

.

DE ONZIN VAN MOLLEN-LOKAAS
Op de online-shop ecosect.nl biedt men nu ook lokaas voor mollen aan. Wanneer het poeder onder en rond de mollenval wordt gestrooid zou het ‘een verbinding aangaan met de grond’ en ‘de vangkans met 500% vergroten’. Een mol zou de onweerstaanbare geur niet kunnen weerstaan en ogenblikkelijk worden gelokt. Het goedje zou volgens de website eveneens worden aangekocht door professionele mollenvangers. Niets is minder waar! Geen enkele mollenvanger gebruikt lokaas. Het is zonde om geld uit te geven aan dit product. Lokaas werkt NIET!

 

MALLE MOLLEN
MB bracht nu ook een mollenspel op de markt. Het doel is om met een hamer de molletjes terug in hun hol te timmeren. Een razendsnel en elektronisch actiespel, leuk voor jong en oud.

.

RESOLUTIE INZAKE EEN PREMIE OP HET VANGEN VAN MOLLEN UIT 1776 ONTDEKT (OERLE, NE)
Is by de vergadering geresolveert gelyk geresolveert is by desen dat nadien de inwoonders zeer veel schade lyden door de mollen in het destrueeren der veltvrugten zo word derhalven goedgevonden en verstaan dat een ider der ingesetenen die mol off mollen komt te vangen deselve kan vertoonen aan de burgemeesters van Kerk- of Sandoerle, die gelast zullen worden om van ider mol te betalen vier duyten, dat in hare rekening voor uytgaaff zal worden gevalideert, mits deselve mollen eenen poot af te snyden om alle froudes voor te komen, waar van behoorlyke publicatie zal worden gedaan op zondag den 26 mey 1776. (bron: SRE AA Oerle 8 f 80 24-5-1776 regenten van Oerle)

 

DE EVOLUTIETHEORIE: MOLLEN EN WORMEN
Sinds Charles Darwin in 1859 op de proppen kwam met The Origin of Species, het boek waarin hij de evolutietheorie ontvouwde, is die theorie door ontelbaar veel wetenschappers en hobbyisten geïnterpreteerd, bediscussieerd, uitgebreid, verfijnd, geherinterpreteerd en fout begrepen. Zo hield de negentiende-eeuwse Poolse evolutionist en baron Myroslav Vilodki er bijvoorbeeld een heel eigen versie van de evolutietheorie op na. Het leven is ontstaan in het water, vervolgens hebben enkele soorten de overstap naar het ondergrondse gemaakt, ze hielden zich dus in de aarde op, en daarna is het leven zich ook bovenop het land gaan ontwikkelen. Tussen de vissen en de landdieren zaten met andere woorden de wormen en de mollen. Lees meer…

 

MOLLENBOLLEN
Ecostyle lanceert een nieuw anti-mollenpreparaat. De mollenbollen geven een geur af, die door mensen niet of nauwelijks wordt waargenomen, maar voor mollen met hun bijzonder gevoelige reukorgaan zeer storend is. Ze zullen (volgens de verkopers!) de tuin al gauw verlaten en ook niet terugkeren. De bollen zijn een jaar werkzaam. Omdat de bollen alleen uit natuurlijke ingrediënten bestaan, brengen ze naar verluid geen schade toe aan de tuin of aan de mol. Of de zogenaamde mollenbollen in de praktijk echt goed werken is nog maar de vraag. (Info op www.ecostyle.nl)

 

WITTE MOL GEVANGEN
Moeder natuur brengt soms niet alledaagse schepselen voort. Het bewijs daarvan trof Jos Verschueren uit Vogelwaarde gisterochtend aan in een van de zes mollenklemmen die hij in de dijk had geplaatst. In die klem zat een witte mol. “Mijn oom heeft 20 jaar geleden ongeveer dertig meter van de plaats waar ik deze mol had gevangen ook eens een witte mol gevangen”, aldus Verschueren. Die vertelt dat hij al vele jaren mollen vangt. Meer dan honderd exemplaren per jaar zelfs. Maar nog nooit eerder een albinomol zoals deze. Volgens bioloog George Sponselee is de witte mol inderdaad een zeldzame verschijning in de streek. “Die kom je inderdaad niet vaak tegen.” De albinomol wordt ook wel goudmol genoemd omdat hij op zijn buik ook wat gelige haren heeft.” (BN de Stem)

 

MOLLEN SANEREN GIFGROND IN UITERWAARDEN
Mollen helpen bij de sanering van vervuilde uiterwaarden, zo blijkt uit onderzoek van bioloog Sander Wijnhoven.
“Mollen graven. In de uiterwaarden doen ze dat toevallig in verontreinigde grond, omdat hier veel vervuild slib is afgezet. Door te graven verplaatsen ze veel verontreinigde grond, jaarlijks zo’n twee centimeter hoog. Die verspreiden ze over de nieuwe aanvoer van ongeveer een centimeter slib, dat tegenwoordig veel schoner is. Door het mixen daalt de concentratie zware metalen in de grond.” Lees meer…

 

RATTEN EN MOLLEN ZORGEN VOOR OVERLAST
Het gemeentebestuur van Ravels zit in deelgemeente Weelde opgescheept met twee gevallen van hinder door ongedierte. Buren van een onbebouwd perceel in de Koning Albertstraat klagen dat ratten de omgeving hebben overgenomen, terwijl op de voetbalterreinen van Baetenheide mollen zitten. Lees meer…

 

WATERSCHAP PLAATS MOLLENKLEMMEN IN DORDRECHTSE DIJKEN
De Hollandse dijken moeten mensen, dieren, en planten beschermen tegen het water. De dijken zorgen voor een veilig leefgebied, en moeten dus goed onderhouden worden. Om een dijk optimaal te beschermen tegen de klimatologische omstandigheden is deze veelal voorzien van een beschermende grasmat, en deze zorgt ervoor dat de dijk niet kan eroderen. Op de Wantijdijk in Dordrecht waar regelmatig gevist wordt, plaatst het waterschap ‘Hollandse Delta’ vanaf 13 maart a.s. mollenklemmen om de beschermende grasmat in stand te houden. (Waterschap Hollandse Delta)

 

BART VERMEULEN OVER MOLLEN – WEBLOG
De Mol is de volksvijand nummer 2! Vanmiddag ben ik met Harry Voss (de SP milieudetective) in ‘s Gravendeel geweest en later Dordrecht (langs de Wantij). We waren daar op zoek naar mollenvangers. Volgens het Waterschap de Groote Waard moeten er 3000 mollen bestreden worden om de dijken te beschermen. Het schijnt dat de mol samen met de muskusrat (volksvijand nummer 1) onze dijken bedreigt. Nu ben ik zelf ook een groot voorstander van droge voeten, maar dit is wel een erg sterk verhaal. Hoe diep graven die mollen dan wel niet? Lees meer…

 

DIERENBESCHERMING PRO MOLLENBESCHERMING
Mollen worden momenteel bestreden door chemische doding met strychnine of fosforwaterstof en door mechanische doding met vallen en klemmen. Hiervan kunnen ook andere (huis)dieren het slachtoffer worden. De Dierenbescherming is tegen de gangbare bestrijding en kiest voor diervriendelijke methoden. En dan alleen wanneer ernstige schade wordt toegebracht door de mol. Als alternatieve bestrijding ziet de Dierenbescherming het planten van voor de mol onwelriekende planten of het levend vangen en ergens anders weer uitzetten. De vangkooien moeten dan wel regelmatig gecontroleerd worden. Biologen zijn echter gekant tegen het levend uitzetten van mollen omdat dat een ongezonde confrontatie teweeg brengt met andere exemplaren. Lees meer…

 

MOLLENVANGER OP UILENSTEDE
In opdracht van de gemeente Amstelveen (de eigenaar / beheerder van het terrein op Uilenstede) is momenteel een mollenvanger actief. Hij plaatst op verschillende plekken vallen om te proberen de mollen te vangen die het grasveld ‘bewerken’. Het gaat daarbij met name om de groen- / gras- stroken die rondom de flats zelf liggen. Dit is ideale mollengrond. De mollenvanger is nu actief omdat ruim een week geleden alle gras is gemaaid, zodat nu alle nieuwe molshopen weer goed te zien zijn. (Uilenstede Nieuws, mollenvanger)

 

Ook leuke of interessante nieuwtjes of bijzonderheden te melden? Stuur ons een mailtje! Bedankt!

© Copyright 2024 | Alle rechten voorbehouden | Website gemaakt door Karen Maes & Jeff Maes